Årsmöte 2018

Årsmöte 2018

28.Februari i

Kulturmagasinet Hamngatan 2 Bergkvara kl 18:00

alla medlemmar är hjärtligt välkomna

Ingemar Palmquist är ordförande på årsmötet

Det blir föredrag om Giftfri förskola på årsmötet från Ann-Sofi Gustavsson

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR NATURSKYDDSFÖRENINGEN I TORSÅS 2017

Antal medlemmar under året var 132 personer

Styrelseledamöter: Ernie Lennartsson, Kerstin Olsson, Liselott Sjöholm, Ruth Schwager Schütter, Ann-Mari Ohlsson, Urs Schütter och Mikael Nilsson

Suppleanter: Gunilla Palmqvist, och Börje Nilsson

Antal styrelsemöten som är protokollförda: 10 st.

Den 5 mars började vi jubileumsåret med en föreläsning av Kerstin Fredlund på biblioteket. Vad händer med människors hälsa när mångfalden i jordbruket försvinner? Varför toppar Sverige glutenintolerans och typ-1-diabetes hos barn i världen, var rubriken för Kerstins föreläsning. Kerstin är medicine doktor i livsmedelskunskap.

Årsmötet hölls den 14 mars på biblioteket där Svante Heed visade mycket fina naturfoton. Mötet var välbesökt (26 deltagare). Jan-Erik Persson avtackades. Claes Gårdinger hade anlitats som mötesordförande.

Kvilla Hage har fått fagning den 22 april och sensommarslåtter den 17 augusti. Aktiva deltagare var Urs Schütter, Börje Nilsson och ytterligare 2 medlemmar. Vi har fått bidrag från SJV (Statens Jordbruksverk). Ann-Maris äng blev också skött vid ett tillfälle i juli.

En lördag i maj hade Lotten Diurlin Magnusson och Pelle Magnusson Natursnokarna vid Badudden i Bergkvara. Tyvärr kom inga deltagare.

Steneryds lövängar och Hästhallen i Torhamn besökte vi den 4 juni med guidning av hembygdsföreningen Mölleryd (9 deltagare).

De vilda blommornas dag, som över hela landet är söndagen före midsommar, leddes även i år av Thomas Burén. Vi besökte gammal betesmark i natursköna Lilla Hyltan, Strömsberg. Där fann vi bl.a. den sällsynta Fältgentiania. Många fotografier togs. Samarrangemang med Emmaboda naturskyddsförening. 25 deltagare.

1 juli spanade vi efter fladdermöss i Gunnarstorp under ledning av Pelle Magnusson och Lotten Diurlin Magnusson. Vi såg och hörde flera stycken, trots dåligt väder 4 deltagare.

10 september guidade Olle Nordlander från Kalmar oss i svampskogen i Gullabo, ett samarrangemang med Emmaboda naturskyddsförening. En mycket lyckad dag, då alla 35 deltagare fick svamp i korgarna med sig hem.

Vi har städat Örarevet den 25 mars och 21 september och under säsongen bytt sopsäckar samt sett till att det finns ved vid grillplatserna. Mest aktiva har Ruth, Urs och Börje varit, men även andra medlemmar har deltagit. Här behöver vi fler som kan hjälpa oss. Vi får en årlig ersättning från Torsås kommun för detta arbete.

Fågelskådning under ledning av Tony Svensson har skett vid 2 tillfällen på våren vid Skällenäs strandhagar i Bergkvara (10 deltagare) och den 26 augusti var det ringmärkning av fåglar vid Torhamns udde (6 deltagare)

Vi vandrade runt Nya Ödet vid Torsåsån, Wallermansgöl och de nyanlagda våtmarkerna den 12 september. Guidade gjorde miljöingenjör Pernilla Landin från Torsås kommun med stor inlevelse. 12 deltagare.

V 40 är vår årliga ”handla miljövänligt vecka”. Ruth, Urs, Kerstin och Ann-Mari visade och pratade om hudvårdsprodukter vid lilla torget utanför Möre bokhandel. Allmänheten var intresserad trots det regniga vädret.

Den 24 oktober for vi till Emmaboda där Riksteatern gav Vi som bor här med Martin Emtenäs och Stefan Sundström

Jubileumsutställning på biblioteket den 18 november
Vi firade 50 år med en utställning som togs fram av Ruth, Urs och Gunilla i styrelsen tillsammans med Bo Olsson; Göran Pettersson och Ingemar Palmqvist. Utställningen blev mycket uppskattad av besökarna och den visades 1 månad på biblioteket.
För musiken stod Evelina Seve och Mats Alexandersson och invigningstal hölls av Ann-Mari. Minst 50 besökare.

Vi gjorde fyra vandringar under den varma delen av året. Lyckåleden i Blekinge (5 deltagare), Listersjöarna norr om Kallinge också i Blekinge(14deltagare), Bredavik-Kristianopel och Stufvenäs-Värnanäs, där vi först åt frukost på värdshuset (7 deltagare)

Föreningen har varit representerade vid:

  • Vattendragsvandring 17 april av Ernie och Kerstin
  • SNF:s länsstämma den 23 april av Kerstin och Ruth
  • Höstbål på Dalskär av Kerstin
  • Seminarium den 8 september på Moskogen om algodling av Kerstin och

Inga-Britt Karlsson

  • Förberedande möte för miljövänliga veckan i Jönköping en lördag i september, Urs
  • Regional luftvårdsdag 22 november av Ruth
  • Exkursion och föreläsning om hyggesfritt skogsbruk 24 november av Ernie, Annmari och Börje

Följande har skickats in till Torsås kommun under året

  • Skrivelse om giftfri förskola och skola
  • Remissvar om ny detaljplan i Bergkvara hamn

Torsås 12 februari 2018

 

Ernie Lennartsson      Liselott Sjöholm          Kerstin Olsson
Vice ordförande         Sekreterare                 Kassör

Ruth Schwager Schütter   Ledamot

Urs Schütter  Ledamot

Ann-Mari Ohlsson  Ledamot

Mikael Nilsson Ledamot

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.