Gullaboås naturreservat
Skogen i Gullaboås har varit opåverkad av människohand under flera decennier. Därför har det skapats en unik miljö med en rik flora och fauna.
Från skogsbruk till vildmark
Gullaboås naturreservat är ett intressant och lättillgängligt exempel på hur skogen utvecklas när skogsbruket upphör. Skogen här har som helhet inte påverkats av skogsbruk under ett flertal decennier. Dessutom utgör lämningar efter forna tiders markanvändning ett spännande inslag för besökaren. Reservatet utgörs till största del av äldre barrblandskog där gran dominerar.
Sumpskogar
Stora delar av naturreservatet karakteriseras av äldre, barrblandskog med naturskogskaraktär.Området är mosaikartat med plana partier därgranskog växer i välslutna bestånd omväxlande med mindre blocksamlingar och berghällar med glesare och luckigare skog. Mellan de svaga höjdryggarna ligger fuktstråk där det finns sumpskogar. Huvuddelen av arealen utgörs av den äldre barrblandskogen där gran dominerar i barr trädskiktet.
Död ved gynnar arter
Området hyser skog i olika åldrar. Medelåldern uppgår till drygt sjuttio år, men vissa träd och mindre områden av träd är betydligt äldre. Den rika förekomsten av barr- och lövträdslågor (liggande, döda träd), gamla grova granar och tallar, högstubbar, torrakor (stående döda träd), torrträd och lövträdssocklar ger förutsättningar för en rik fauna och flora. Ett antal signalarter har påträffats. Bland annat rörsvepemossa, blåmossa, långfliksmossa och gammelgranslav.
Fakta
Kommun:
Torsås
Areal:
25,8 hektar
Läge/vägbeskrivning:
Reservatet ligger lättillgängligt mellan Gullaboås och Bidalite i Torsås kommun.
Förvaltare:
Länsstyrelsen Kalmar län
Bra att veta:
Inom reservatet finns spår efter en järnframställningsplats. Därom vittnar ett par slaggvarpar; typiskt belägna i anslutning till en förre detta våtmark. Slaggvarp är en hög med slagg och restprodukter efter järnframställning. Det finns även en tjärdal.
På Länsstyrelsen hemsida kan ni läsa mer om Gullaboås naturreservat.
Strömby naturreservat
Vegetation
Mellan höjdryggarna ligger fuktstråk med sumpskogar. Huvuddelen av Strömby utgörs av äldre barrskog där gran dominerar med ett stort inslag av tall. Inom delar av området finns inslag av lövträd, framför allt grov asp, vårt- och glasbjörk, enstaka ek, sälg och i fuktigare delar klibbal. I södra delen av reservatet finns en del bok. Området ligger under högsta kustlinjen.
Gamla tallar
Skogen är flerskiktad, olikåldrig och varierad. Medelåldern uppgår till drygt 100 år, men vissa träd – särskilt bland tallarna – är betydligt äldre än så. Här finns gott om död ved i form av kullfallna träd, höga stubbar och torra träd. Spår av äldre stubbar finns här och där, men något egentligt skogsbruk har inte bedrivits här under flera decennier. Ett mindre brandfält, om cirka en halv hektar, finns mitt i reservatet. Det är resterna av en brand som inträffade under 1999.I reservatets utkanter finns också ett större brandfält från en brand 2003.
Rik flora och fauna
Den rika förekomsten av barrträdslågor, gamla grova tallar och granar, högstubbar, torrakor, block och grov asp utgör en bra miljö för många växter och djur. Bland annat har flera signalarter och rödlistade växtarter hittats som till exempel vedtrappmossa och svamparna tallticka samt gransotdyna.
Fakta