ÖSTRA SMÅLAND 16. Maj 2017 TRÄDGÅRD

Duka för bina i trädgården

Ingemar Fries, professor emeritus vid SLU och författare till boken ”Blommor och bin”. | Bild: Barbara Locke

 

Tacka bina för maten, och för blomsterprakten i trädgården! | Bild: Jens Meyer

 

Det bästa du kan göra för bina under våren och försommaren är att låta bli att klippa gräset. Lägg dig i hängmattan i stället och låt bina hugga in på pollen och nektar. | Bild: Hasse Holmberg/TT

 

En frukost som kommit till med hjälp av pollinerare… | Bild: Ingemar Fries

trädgårdstips En tredjedel av allt vi äter är beroende av pollinerande insekter, men i världen råder bibrist. Gör din trädgård till en oas för pollinerare och få blomsterprakt, riklig skörd och rädda världen på köpet.

Inget kaffe. Inget te. Ingen juice. Ingen marmelad, inga bär, inga äppelskivor på gröten. Så beskrivs en frukost utan pollinerare i Ingemar Fries bok ”Blommor och bin”. Det är en dyster bild.

Det går knappt att överskatta betydelsen av pollinerande insekter. Samspelet mellan insekter och växter är så fundamentalt, säger Ingemar Fries, som är professor emeritus vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Han har forskat om honungsbin i 35 år och själv varit biodlare sedan 1970, men efter pensionen började han intressera sig för vildbin. Med kameran i handen vandrade han ut i trädgården utanför Uppsala sommaren 2015.

Jag hade tur, det var ett bra år för bin – och jag blev förstummad över mångfalden man kan hitta i en villaträdgård.

Mat och husrum

De senaste åren har det talats mycket om bins och andra pollinerares viktiga roll i världen, och hoten mot dem. Naturskyddsföreningen uppskattar att en tredjedel av allt vi äter är beroende av pollinerare. De största hoten mot bina är brist på mat och boplatser, sjukdomar och förekomsten av bekämpningsmedel, samt konstgödsel i jordbruket. Men den som har en trädgård kan dra sitt strå till stacken för att hjälpa bina.

Det är lätt att bygga eller köpa ett insektshotell. För att ge mat kan man tänka på att odla sådant som har lång blomningstid och ger både nektar och pollen, tipsar Ingemar Fries.

Surr i vårlöken

Våren innebär stora risker för vildbin. Till skillnad från honungsbina har de inget extra matförråd lagrat. Blir det blåsigt och kallt efter att de har börjat flyga svälter de ihjäl. Det är inget trädgårdsägaren kan påverka.

Det värsta är om det kommer en värmeperiod i början av april, då kommer många biarter att gå ur sin vintervila och börja bygga bo, och sedan dör de när det blir kallt.

Under april har sälgen varit den absolut viktigaste källan till mat för bina, men även vårlöken gör sitt.

De första dagarna med flygväder surrar det enormt i vårlöken som växer i vår gräsmatta, eftersom vi låter bli att klippa tidigt, säger Ingemar Fries.

Fägring och fascination

Under den kommande månaden kommer bland annat krusbär, plommon, körsbär, slånbär, lönn och maskros bjuda på mat, i alla fall i Ingemar Fries trakter i Uppland.

Bland vildbin finns många arter som ur en mänsklig synvinkel inte gör någon nytta, men som ändå kan vara till glädje.

Det blir ju lite fägring, även om de inte ger någon avkastning. Vi har till exempel blåklocksbin som är väldigt fascinerande – de äter nektar, har sex och övernattar i blåklockan. Det är en fröjd att gå på kvällen och vända upp blåklockor och se att det sitter ett eller annat bi där som slagit nattläger, säger Ingemar Fries.

 

Pollinering

Pollen hos blomväxter är ett frömjöl som bildas i ståndaren hos hanblomman. Det behöver transporteras till honblommans pistill för att befrukta den så att frukter kan bildas. Pollen kan transporteras med vind eller vatten, men en stor del av pollineringen står insekter – främst bin – för. Pollenet fastnar i insekternas hår och transporteras mellan blommorna när de flyger runt och samlar nektar.

Källa: Ne.se

 

Bygg ett insektshotell

Om du bygger ett bihotell kommer du att få fler pollinerare i trädgården redan första säsongen. Färdiga bihotell finns att köpa i trädgårdsbutiker, men du kan enkelt göra ett eget genom att till exempel kapa bamburör i 20-30 centimeters bitar och dra ihop med buntband. Placera bihotellet i soligt sydläge – men se till att det blir skugga ibland, annars kan temperaturen bli för hög.

Källa: ”Blommor och bin”, av Ingemar Fries

 

 

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *